Er prijkt een “smiley” op de deur van restaurant De Savoye

Sinds gisteren prijkt er een smiley op de deur van restaurant De Savoye in de Dumortierlaan te Knokke. De zelfklever bewijst dat de zaak alle wettelijke hygiënerichtlijnen nauwgezet opvolgt en dus werkt met volledig veilige waren, op een strikt gereglementeerde manier. De smiley draagt een uniek identificatienummer en is drie jaar geldig.

smiley-savoye

Om een smiley te krijgen, moet een grootkeuken, bakkerij, slagerij of restaurant voldoen aan een aantal strenge eisen van het Federaal Voedselagentschap (FAVV). De zaak moet alle hygiënerichtlijnen voor de sector invoeren en zélf opvolgen zodat het de veiligheid van de voedselketen kan garanderen. Daarvoor moet het een autocontrolesysteem opzetten. Bovendien moet het een audit ondergaan door een erkende controle-organisatie. “In ons restaurant hebben we ervoor gezorgd dat al onze waren voldoen aan alle wettelijke voorschriften inzake voedselveiligheid en kwaliteit. Bovendien volgen we ook nauwgezet alle voorschriften inzake traceerbaarheid. Dat is niet genoeg om een smiley te ontvangen: we moeten ook kunnen bewijzen dat we alle voorschriften ook effectief naleven”, vertelt eigenaar Ignace De Savoye.

Signaal naar klanten

Dat het restaurant een smiley krijgt, is niet alleen een flinke opsteker voor de eigenaar en zijn personeel maar is vooral ook een signaal naar de klanten. “Wij zijn heel fier op de sticker. Die maakt het immers zichtbaar dat wij het belangrijk vinden om onze klanten in de watten te leggen, een investering die vandaag niet evident is en evenmin door alle andere collega’s even belangrijk wordt gevonden. Weinige klanten weten welke enorme inspanningen wij leveren om op een goede manier met alle waren om te gaan. De sticker laat aan iedereen weten dat we tot het uiterste willen gaan op het vlak van hygiëne en voedselveiligheid. Op die manier onderscheiden we ons van vele andere restaurants, ook sterrenzaken. Met de sticker vergroten we de afstand met het peloton”, aldus Ignace De Savoye. De chef-kok vindt de sticker een teken van vertrouwen: “Wij kunnen garanderen dat onze producten niet alleen lekker zijn, maar dat ze ook voldoen aan een optimale voedselveiligheid.”

Strengste normen

Restaurant De Savoye is al sinds 1992 een bekende naam in Knokke-Heist. “We staan bekend voor een vlotte, eerlijke en heerlijke keuken, ruime porties, versheid en kwaliteit. Onze kaart bevat zowel klassieke als verrassende creaties. Kabeljauw, tarbot en paling zijn specialiteiten van het huis: kwalitatieve zeeproducten die we bereiden op Franse wijze”, aldus de eigenaar. De erkenning verandert niet zo heel veel aan het dagelijkse werk in het restaurant. Met topproducten maken we eenvoudige bereidingen waarbij we de allerstrengste hygiënenormen respecteren: dat is de belofte die we maken aan onze klanten. De sticker bewijst dat we die belofte naleven. “Vroeger volgden we ook al nauwgezet alle voorschriften; we zijn daar al vele jaren mee bezig. Het verschil is dat we onze werkwijze vandaag veel beter registreren. Alles gebeurt gestructureerder en overzichtelijker waardoor het veel makkelijker is om de werkwijze te controleren én te bewijzen dat alles 100% veilig is”, aldus de chef-kok.

Veeleisende werkwijze

Het restaurant maakt gebruik van een Ipad-applicatie die de firma Q-Guard uit Roeselare ontwikkelde en kosteloos ter beschikking stelt. Ignace De Savoye: “Elke medewerker weet dankzij het systeem precies wat hij moet doen en wanneer hij die actie moet doen om in orde te zijn met alle normen en registraties; het wordt een routine. Alle onderdelen van onze dagelijkse werking worden geregistreerd: de planning, de temperatuurcontrole, de registratie…” Het systeem brengt automatisch alle gegevens netjes in kaart zodat het restaurant vlot kan aantonen dat het volledig in orde is met alle voorschriften om een smiley te krijgen. “Het systeem maakt het ons gemakkelijker. Vroeger moesten we alles manueel doen, een haast onmogelijke opgave. Het systeem verplicht ons om te doen wat het vraagt waardoor we helemaal in orde zijn met alle voorschriften”, zegt de chef-kok.

Strenge selectie

Ook voor de controle van alle kwaliteitsprocessen doet het restaurant een beroep op een externe partner. Per sector zijn er slechts enkele controle-organisaties die erkend zijn door het FAVV. Alleen zij mogen certificatie-audits uitvoeren en de smileys toekennen. De eisen zijn zeer streng en uitgebreid. Wanneer een bedrijf een smiley ontvangt, dan wordt het principe niet meer door het FAVV gecontroleerd. Bovendien krijgt het dan een korting op de heffing waardoor de certificatiekost snel wordt terugverdiend. “De kostprijs valt inderdaad best mee”, weet de chef-kok. De certificatie van restaurant De Savoye gebeurde door FOODCHECK NV, een bedrijf dat zich toelegt op de certificatie van bakkers, slagers, horecazaken, grootkeukens en detailhandel.

Voor meer over de hygiëne-audits kunt u terecht bij Foodcheck NV, www.foodcheck.be.

 

 

De Savoye - Knokke-Heist