Over ons

Restaurant De Savoye

Een waar festival van zeeproducten op goede Franse keukenwijze. Zo staat de kaart van dit heerlijke restaurant bol van zowel klassieke als verrassende creaties. Menu’s op de stroom van de getijden en een moderne inrichting met maritieme accenten, waaronder afbeeldingen van vissen. Kabeljauw, tarbot en paling zijn specialiteiten van het huis. Het interieur met ‘arcoustique’ heeft de drukte van weleer naar de achtergrond verbannen.

“Er is nog nooit een kok gevonden die koken kan voor alle monden”

Gastronomie is een leerproces waarin je blijft bijleren. Wanneer je beroep een passie is, blijf je steeds op zoek naar nieuwigheden, naar nieuwe smaken en naar originele presentaties. De kracht van ‘Eenvoud’. Eenvoud is onuitputtelijk. Ons basisprincipe: Hygiëne, Product en Eenvoud.

“Nautilus” Daniel Monic bij De Savoye.

Op het plafond overheerst de Nautilus. Deze logaritmische spiraal werd ontdekt door ”Descartes”, licht kunstenaar Daniel Monic toe. Hij is het symbool van onvergankelijkheid, de perfectie en de evolutie. Hij is alomtegenwoordig in de natuur. Eén van de vele voorbeelden in de natuur is het slakkenhuis. Als meesterwerk van natuurlijk design evolueert het huis van de Nautilus op een ritme van de groei van zijn organisme. Zijn binnenwanden drukken een groeidynamiek uit, de metafoor voor de fasen van ons eigen leven. De spiraal, het symbool voor de beweging van het leven en de voortdurende evolutie staat voor de zelfverwezenlijking. Het plafondschilderij drukt volgens de kunstenaar de ervaring van Ignace De Savoye uit voor zijn vak. Het schild van de Nautilus staat borg voor kennis en talent. Daarenboven straalt hij creativiteit en de genoegens uit die de gasten aan tafel mogen beleven.

Daniel Monic Art-Acoustic-Creation

Geschiedenis

Geloof nooit dat vroeger alles beter was! In Frankrijk werden de hugenoten tussen 1570 en 1680 dusdanig vervolgd dat velen naar het buitenland moesten vluchten. Vaak naar Nederland of België, maar soms ook verder weg, naar Amerika en Zuid-Afrika.

Zo ook Jacques de Savoye (hij schreef “de” met een kleine d) die in 1688 via Zeeland naar de Kaap vertrok. Jacques wordt er een geslaagd immigrant en bestiert er een 15-tal jaren later een prachtig landbouwbedrijf aan de voet van de Napoleonsberg (nu Simonsberg) in Drakenstein.

Nu, ruim 300 jaar later, herinnert een wijngaard “Jacques de Savoye” nu “Vrede en Lust” nog aan die pionier.

In de tweede helft van de 20e eeuw leeft er in West-Vlaanderen ook een Jacques De Savoye die “De” weliswaar met een grote D schrijft, maar onmiskenbaar een ver familielid is. Zijn zoon, Ignace De Savoye, besluit kok te worden, verwezenlijkt zijn beroepswens via een opleiding aan de hotelschool te Wemmel en vele stages in binnen- en buitenland. Hij wist zich dusdanig te bekwamen dat hij in 1992 de grote stap waagt: van chef naar patroon met een eigen zaak in misschien wel de moeilijkste plaats van Vlaanderen: Knokke-Heist! Zo werd 1992 het geboortejaar van Restaurant De Savoye!

Maar terug naar de geschiedenis: op zoek naar exclusieve en toch goed betaalbare wijnen voor zijn zaak reist patroon Ignace De Savoye o.m. naar Zuid-Afrika waar hij een aantal wijngaarden wil bezoeken. Hij neemt een verkeerde afslag en staat plots voor een wijngaard: “Jacques de Savoye”, de naam van zijn vader. Hij vraagt Jacques zelf te spreken. Maar men deelt hem tactvol mee dat hij daarvoor te laat is en nog niet zo’n beetje ook: een dikke 300 jaar. Er ontwikkelt zich een geanimeerd gesprek over het feit dat leden van een ver vertakte familie elkaar hebben getroffen door hun gemeenzame interesse voor wijn! Er zijn slechtere redenen om bij elkaar te komen !

Toeval ?
Wie zal het zeggen !

Vast staat: voor de families de/De Savoye is de cirkel rond !